پنج شنبه, 20 مهر 1396
کد پست : 879
بازدید : 1507
دیدگاه : بدون
فرهنگی،مذهبی و آیینی

گزارش صدای و سیمای استان بوشهر ازصنایع دستی و شهر باستانی تموکن دورودگاه

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دورودگاه و به نقل وبسایت تموکن؛ صبح روز دوشنبه هفدهم مهرماه 1396، تیم فیلم برداری صدا و سیمای استان بوشهر به سرپرستی آقای مرتضی قائدپوری برای فیلم برداری و ساخت فیلمی گزارشی و مستند وارد دورودگاه شدند.

اکیپ فیلم برداری پس از حضور در دهیاری روستا با همراهی دهیار ارجمند آقای بخشی و دیگر دوستان به منزل حاج باقر محتشمی رفته و از نزدیک با ابراز و صنایع دستی سال های نه چندان دور که با تلاش صاحب خانه به صورت موزه مردم شناسی درآمده، آشنا شدند.

در ادامه آقای قائد پوری با آقایان حاج غلامرضاعادلی نسب و حاج باقر محتشمی گفتگویی کامل پیرامون کاربرد این ابزار قدیمی، روش نگهداری از آنها، آشناسازی جوانان با این ابزار و دیگر موارد انجام دادند.

در این گفتگو به تمامی موارد کاربرد ابزار و صنایع دستی و پتانسیل بالای درخت مقدس نخل برای استفاده بهینه و کارآفرینی اشاره شد. از جمله:

استفاده از تمامی اجزای درخت نخل( ریشه، ساقه، گرز، برگ، لیف و...) برای ساخت ابزار و هنرهای دست ساز

استفاده از شیره مقوی و خوشمزه خرما( دوشاب ) به جای مرباهای امروزی

ایجاد کارآفرینی از راه فروش ابزار دست ساز با بهره گیری از درخت نخل

در پایان و به درخواست تهیه کننده محترم صدا وسیما؛ آقایان عادلی نسب و محتشمی دقایقی به شروه خوانی پرداختند که مورد توجه ایشان نیز قرار گرفت.

پس از آن تیم فیلمبرداری به شهر باستانی تموکن دورودگاه رفتند تا در مورد پیشینه، ارزش، و شناساندن این مکان تاریخی به هم میهنان فیلم گزارشی تهیه کنند.

تهیه کننده محترم صدا و سیما پرسشهای گوناگونی از آقای ابوذر محتشمی کردند که در زیر به تعدادی از این پرسشها اشاره شده است.

1- در چه سالی کاوش این شهر باستانی انجام گرفته است و چه یادگارها و ابزاری از دل خاک بیرون آمده ؟

کاوش این شهر هخامنشی در دو نوبت انجام گرفته که سرپرست هر دوکاوش آقای دکتر احسان یغمایی بوده؛ یکی در سال 1356 بوده و ابزاری از قبیل: مژه مصنوعی، خنجر سنگی و دیگر اشیاء گرانبهای تزییناتی از زیر خاک پیدا شدند.

کاوش دوم در سال 1383 بوده که بسیار پربارتر از کاوش نخست بوده و اشیاء و یادگارهای گرانبهایی از قبیل: لوحه طلایی، سنگ نبشته خط میخی، سکه های ایرانی و یونایی، دسته خنجر از جنس عاج فیل، درفش حکومتی هخامنشیان، نقش برجسته داریوش هخامنشی و....پیدا شد.

2- چه کارهایی برای شناساندن این مکان تاریخی تاکنون انجام داده اید؟

ما به همراه جوانان فرهنگ دوست روستای دورودگاه به طور خودجوش و مردمی همزمان با کاوش سال 1383 با تشکیل انجمن فرهنگی گردشگری تموکن دورودگاه کار و تلاش خود برای شناساندن این شهر تاریخی آغاز کردیم و کارهایی از قبیل:

برگزاری همایش بزرگ نوروزی از سال1386 تاکنون که دهمین دوره آن نیز نوروز 96 برگزار شد و مورد استقبال گسترده مردم و مدیران دولتی قرار گرفت؛ در اینجا به تشریف فرمایی دکتر محمد علی نجفی مشاور پیشین رییس جمهور و شهردار کنونی تهران و دکتر حسینی مکارم معاون سازمان میراث فرهنگی کشور اشاره ای داشته باشم.

شرکت در نشست های استانداری و اداره کل میراث فرهنگی بوشهر در جهت برطرف کردن مشکلات گردشگری روستای دورودگاه وشهر باستانی تموکن

پیگیری و گفتگوی پیوسته با اداره کل میراث فرهنگی جهت دریافت اعتبار

پخش رایگان برشور بین گردشگران داخلی و خارجی

ایجاد موزه مردم شناسی روستای دورودگاه

راه اندازی سایت ویژه تموکن به نشانی : www.tamookan.com

برگزاری مسابقات و فراخوان های فرهنگی هنری در شهرستان دشتستان

برگزاری همایش دوچرخه سواری روز ملی خلیج فارس از تموکن تا بندر بوشهر

راهنمایی و پذیرایی رایگان از مهمانان نوروزی

راه اندازی دفتر انجمن فرهنگی گردشگری تموکن دورودگاه جهت استراحت و پذیرایی از گردشگران داخلی و خارجی

همکاری با فرمانداری دشتستان و بخشداری سعدآباد در جهت جذب گردشگر و دیگر اقدامات رفاهی

و اقدامات دیگر.....

3- بزرگی این شهر را تا چه اندازه است؟

با توجه کاوش های انجام شده و ابزار گرانبهایی که پیدا شده و همچنین کاوش بدون تخریبی که به دست آقای کوروش محمد خانی انجام گرفته و ایشان اظهار داشتند این شهر بسیار بزرگ تر و با اهمیت تر از آنچه است که پیش تر می پنداشتیم. همچنین در سال 84 در روزنامه خبر جنوب شیراز نوشته شده بود که شهر باستانی تموکن شاید از تخت جمشید هم بزرگتر باشد.

4- معدن سنگ های سیاه و سفید بکار رفته در کاخ کجا بوده؟

بسیاری از باستان شناسان بر این باوردند که معدن سنگ سیاه در این نزدیکی وجودنداشته و آنها گمان می کنند که این سنگها از کشورهای زیردست ایران (شاید فینیقیه) با کشتی و از راه دریای پارس و رودخانه گرانیس که پیشتر پرآب بوده و قابل کشتیرانی( شاهپور کنونی ) به تموکن آورده می شده و مورد استفاده مهندسان قرار می گرفته است. ولی معدن سنگ های سفید از کوه های دشتستان و مابین شهر برازجان وشهر دالکی بوده.

در پایان این گفتگو؛ آقای ابوذر محتشمی رییس انجمن فرهنگی گردشگری تموکن دورودگاه از آقای قاید پوری درخواست کردند که از این به بعد صدا و سیمای استان بوشهر توجه بیشتری به این مکان تاریخی داشته باشد که جناب قائد پوری نیز قول دادند که همکاری دوجانبه ای داشته و اخبار و رویدادهای شهر تموکن را بیش از پبش بازتاب دهند.

 

 

درباره نویسنده

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0

دیدگاه (0)

کسب رتبه 0 ستاره ، از 5 ستاره ، از مجموع 0 نظر ثبت شده
هنوز هیچ دیدگاهی ارسال نشده است.

ارسال دیدگاه

  1. ارسال دیدگاه به عنوان مهمان ثبت نام یا ورورد به ناحیه کاربری.
امتیاز به این پست:
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک موقعیت شما
لطفا کد امنیتی زیر را وارد کنید
امروز : سه شنبه, 28 فروردين 1403 21:52 ب ظ