دوشنبه, 21 اسفند 1391
کد پست : 93
بازدید : 3991
دیدگاه : بدون
آخرین خبرها

بردک سیاه، کلانشهر هخامنشی «تموکن» +کلیپ تصویری و عکس

هخامنشیان بخش مهمی از تاریخ ایران را تشکیل می‌دهند. بر همین اساس محوطه‌های باستانی این دوره از اهمیت ویژه‌ای برخوردارند؛ با این حال هنوز بردک سیاه که به آن، شهر هخامنشی تموکن گفته می‌شود، هنوز چندان مورد توجه قرار نگرفته و بخش‌های زیادی از آن تخریب شده‌است. این محوطه باستانی کاخی متعلق به داریوش اول است که در دشستان، در روستای دورودگاه واقع شده و حدود 70 کیلومتر با خلیج فارس فاصله دارد.

خبرگزاری میراث فرهنگی ـ گروه میراث فرهنگی ـ بردک سیاه نام کاخی از دوره هخامنشیان است که در استان بوشهر، 12 کیلومتری برازجان و حدود 70 کیلومتری خلیج فارس واقع شده‌است. کاخی متعلق به داریوش اول که در شهر باستان «تموکن» و محدوده‌ای که امروز دشستان نام دارد قرار دارد.

 

به گزارش CHN از کاخ بردک سیاه به عنوان عمارت زمستانی هخامنشیان یاد می‌شود؛ اما قرار گرفتن این کاخ که احتمالا وسعتی برابر با تخت‌جمشید داشته (و شاید بزرگتر) در نزدیکی خلیج فارس، می‌تواند بیانگر موقعت استراتژیک آن باشد.

از بزرگی و وسعت بردک سیاه چیزی باقی نمانده‌است. این کاخ هخامنشی اکنون به زیر نخل‌ها رفته و بخش زیادی از آن تخریب شده‌است. به گفته "احسان یغمایی"، باستان‌شناس و سرپرست هیات کاوش‌های بردک سیاه، از 5 تپه باستانی بردک سیاه تنها بخش کوچکی از یک تپه باقی‌مانده است. این درحالی‌است که کاوش‌ها در بخش باقی‌مانده هم نادیده گرفته شده و متوقف است.

 

یغمایی اما معتقد است که هنوز اهمیت این اثر منحصر به فرد هخامنشی برای سازمان میراث فرهنگی بوشهر، مشخص نشده و هرچند که بودجه لازم برای کاوش در محوطه وجود دارد، اما کاوش‌ها متوقف مانده‌است.

دشستان از جمله مناطقی است که هخامنشیان حضور گسترده‌ای در آن‌جا داشته‌اند. یغمایی با کشف بیش از 28 محوطه باستانی در سراسر دشستان بر این باور است که این منطقه به احتمال زیاد خواستگاه هخامنشیان بوده‌است. مهمترین این محوطه‌ها کاخ سنگ سیاه، بردک سیاه و چرخاب است.

کشف نقش برجسته‌ای، احتمالا متعلق به داریوش، درست مشابه نقش داریوش در کاخ تخت‌جمشید یکی از مهمترین دستاوردهای کاوش‌های باستان‌شناسی در بردک سیاه بوده‌است.

 


اما نتایح کاوش‌ها به اینجا ختم نمی‌شود؛ پیدا شدن 4 تکه ورقه طلا که در مجموع 3 کیلو و 200 گرم وزن دارد و روی هم "تا" خورده‌است، یکی از مهمترین یافته‌های باستان‌شناسی محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد که این 4 تکه طلا به عمد زیر یکی از پایه ستون‌ها مدفون شده بود که باستان‌شناسان پس از 2500 سال آن را یافتند.


تای این 4 تکه طلا هرگز باز نشد و هنوز به صورت امانی در بانک تجارت بوشهر نگهداری می‌شوند. این درحالی است که این طلاها اهمیتی جهانی دارند و امکان دارد پس از بازگشایی حاوی نوشته‌ای باشند.

 

کشف تالار ستون‌دار با 24 پایه ستون‌ه و شالی‌ ستون‌ها یکی دیگر از دستاوردهای کاوش‌های باستان‌شناسی است. در حال حاضر سازمان میراث فرهنگی بوشهر با ایجاد پوشش حفاظتی سعی در نگهداری این پایه‌ ستون‌ها دارد.


هرچند نگهداری و حفاظت از باقی‌مانده کاخ بردک سیاه و بخش‌های کاوش‌ شده انجام می‌شود، اما بخش زیادی از این محوطه در زیر نخلستان‌ها واقع شده و هرچند میراث بوشهر نخل‌ها را خرید تا کاوش‌ها ادامه داشته باشد، اما این اتفاق تا کنون برای نجات این محوطه هخامنشی رخ نداده است.

کلیپ تصویری در مورد آثار استانی بردک سیاه :

{flv}bardaksiah{/flv}

منبع:خبرگزاری میراث فرهنگی

 

درباره نویسنده

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0

دیدگاه (0)

کسب رتبه 0 ستاره ، از 5 ستاره ، از مجموع 0 نظر ثبت شده
هنوز هیچ دیدگاهی ارسال نشده است.

ارسال دیدگاه

  1. ارسال دیدگاه به عنوان مهمان ثبت نام یا ورورد به ناحیه کاربری.
امتیاز به این پست:
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک موقعیت شما
لطفا کد امنیتی زیر را وارد کنید
امروز : جمعه, 07 ارديبهشت 1403 19:31 ب ظ